Близките не ви уважават? Научете ги!

Често се случва най-близките ви хора да преминават границата на допустимото и да ви вкарват в конфликтни ситуации.
Ако желаете това да спре е необходимо да ги научите да ви уважват, а това ще стане само ако вдъхвате респект.


У дома ви третират като прислуга и няма кой да ви отмени? Или пък родителите прекалено много се намесват и дават наставления как да живеете?
Време е да кажете стига!
Може да сте любезни, но това не означава, че сте безгласна буква. Ето няколко съвета как да си извоювате уважението на хората:
- Отношенията с децата - научете се да казвате НЕ! Децата трябва да се възпитават на уважение. Но за целта не е нужно да повтаряте едно и също, нито пък да заплашвате, че ако не слушат .... и така нататък. Така няма да постигнете нищо. Просто трябва да разберат, че има определени граници и вие можете да ги поставяте . И най- важното тук е не се чувствайте виновни за това. За да те уважава детето, трябва да намериш начин да си близък с него и да те обича.

Винаги изпълнявайте обещанията си и оставете пространство на децата си и поле за действие.
Все пак никой не обича да му четат дневника или да ровят из телефона му за смс-и. Особено ако имате тинейджър у дома, почукайте на вратата преди да влезете, уважавайте мнението му и неговите желания.
- Партньoра - не се съгласявайте с всичко - понякога загубата на доверие е крачка към неуважението, но не бива да се съгласявате с всичко и да си мълчите. Трябва да умеете да браните своите позиции, да изказвате мнението си открито, независимо, че ще създадете дискомфорт. Ако си затваряте очите пред грешките на партньoра, това ще доведе до много компромиси, които ще ви се наложи да направите в последствие.
А резултатът ще бъде подценяване и липса на всякакво уважение към вас. Ако ви обвиняват неоснователно или пък ви обиждат не мълчете, защото така ще толерирате такова поведение и нещата могат да продължат да се повтарят. Ако пък спорите за нещо разгорещено, оставете нещата малко да се уталожат, разбирайте партниора си, прощавайте, но му дайте да разбере, че това няма да продължава до безкрайност.истината е че когато премълчвате, прощавате, вие сте добрата, точно тогава ви нараняват най-много.
- Родителите- подчинявате ли им се за да не ги обидите? Хм, хубаво е да помислите, когато искат нещо от вас, не се страхувайте да им откажете, просто се аргументирайте добре. Много е важно да пазите свободата си. Ако споделяте трудностите си пред тях е добре да внимавате все пак, за да не ви изиграе това лоша шега след време. Добре преценявайте на кого какво можете да кажете.
- Колегите- не е лесно да се извоюва авторитет на работа, за това бъдете толерантни с хората, с които работите. Бъдете отговорни и изпълнявайте ангажиментите ,които сте поели.
Вместо да опонирате на колегите си, предложете алтернативно решение на даден проблем, за да не влизате в конфронтация. Като цяло стремете се да печелите уважение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар