Малките тайни на лечебните растения

Всяка уважаваща себе си дама може лесно да се грижи се здравето си като прибави към менюто си билки,

подходящи за нейната възраст. Те се възприемат доста добре от организма, но е важно да се спазва дозировката ,описана на опаковката, за да се избегнат страничните ефекти.
Жената между 15 и 25 години :
Репей за хубава кожа – репеят почиства кожата. Корените му се използват при кожни проблеми / екземи, акне, себорея/. Препоръва се за тинейджъри, които имат проблеми с акне и мазна коса. Отварата се прави с 5 г сушени листа в 1 литър кипяща вода, прецежда се и се пият по 2 чаши на ден.
Калифорнийският мак дава спокойствие- трудно заспивате, страдате от невроза или сте напрегнати, така наречената Ешолция помага да се справите с тези състояния. В една чаена чаша вряща вода сложете 1ч.л суха билка. Пие се вечер за спокоен сън.
Ослинник помага за редовен цикъл- неговите семена съдържат вещества, които регулират функциите на прогестерона и пролактина в женският организъм. Освен това има успокояващо действие върху кожа с високо съдържание на себум.

Жената между 25 и 40 години :
Гинко билоба за добро кръвообръщение – жените в зряла възраст често се оплакват от разщирени вени, за това се препоръчва поне 2 пъти в годината да проведат лечение с гинко билоба, тъй като тя подобрява кръвообръщението и заздравява капилярните съдове. Приготвяне на отварата- 1 ч.л от билката се слага във вряща вода. Да не се приема билката в комбинация с аспирин и противосъсирващи лекарства.
За да имате добра кърма – Анасон- семената му стимулират производството на кърма. Хубаво е младите майки да пият анасон, за да няма новореденото колики. Приложение – поне час след хранене се пие два пъти дневно по една чаша отвара- 1 ч.л анасон в 200 мл вряща вода.

Прочистете организма си с camellia sinensis или това е зеленият чай. Той съдържа антиоксиданти и помага за намаляването на теглото. Някои приписват на билката и антираково въздействие. Спокойно можете да пиете билката вместо дневната си доза чай.
Жената след 40 години – тогава настъпват големи промени в женският организъм и често в резултат на стрес, околната среда, начина на живот и редица други фактори се появяват и първите проблеми със ставно артритните болки.
Тук на помощ идва Дяволският нокът – корените му имат болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, помагат при артрити и артрози. Приема се в продължение на 20 дни отвара от : 4 ч.л в кипнала вода за 3 минути.Отлежава, прецежда се и се пие през деня.

Каркадето идва при високо кръвно – от листата на Кибискус сабдарифа се получава много вкусна напитка, която понижава артериалното налягане, влияе добре на кръвоносната система, помага при спазми на матката и червата. Прави се настойка от 1 с.л каркаде във вряща вода. Пият се по 2 чаши дневно.
Копривата, богата на хлорофил и калций е мощен антиоксидант. Съдържа серотонин и аминокиселини, подсилва костната система, възбужда апетита, притежава антиалергични свойства.
Подмладява организма. Пийте 3 пъти дневно отвара от 1с.л във вряща вода.
Здравето е във вашите ръце, погрижете се за него и то ще ви се отблагодари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар